Menu

Historie

Vejle FC’s historie

Den spæde start

Vejle Fodbold Club er en forsættelse af den gamle Vejle Arbejder Boldklub (VAB), som blev startet i maj 1932 og forsatte til megen glæde for den vestlige bydels ungdom til året 1945 i juli måned, hvor bl.a.(banemangel tyskerne havde beslaglagt banen på Vardevej og bygget barakker på stedet) det var en af årsagerne til at sammenslutningen med B21 blev en realitet.

Sammenslutningen skete med den bestemte beslutning, efter et års forløb skulle der ske en navneforandring fra B21 til Vejle Fodbold Club. Den stiftende generalforsamling blev afholdt onsdag den 13. juni 1946 i klubhuset på Vardevej, og der blev det besluttet at stifte Vejle fodbold Club.

Klubbens formål er at samle ungdommen i Vejle til opøvelse i fodboldspil, samt at afholde konkurrencer med andre klubber. Klubbens første formand blev Johannes Smaakjær. Da anmeldelse af hold til JBU skulle være indsendt inden den 15. juni med angivelse af spillested og klubdragt, forestod der den valgte bestyrelse et hurtigt arbejde med at skaffe bluser, og da der ikke var mange penge til rådighed, henvendte man sig til Vejle Dampvæveri til daværende prokurist Udesen, som vederlagsfrit lovede at forære klubben stof til 22 grønne bluser, som man hurtigt fik syet.

Der blev tilmeldt 2 B-hold og de spillede i hver sin kreds. Det største problem, man fik at slås med, var at få bane at spille på. Da man nu var blevet optaget i S.I.V. forventede man, at denne institution hurtigt ville hjælpe klubben, men det viste sig at volde større vanskeligheder end først antaget. Det var først efter mange forhandlinger, og en velvillig indstilling fra Vejle Boldklub, at man kunne meddele os, at vi kunne spille vores turneringskampe på stadions træningsbane, men ikke kunne anvise os noget sted at træne.

Sådan gik hele efteråret 1946. Alle vores træningskampe måtte vi spille på udebane, og træningen måtte lægges an på løbetræning i naturen. Alene dette, at vore træningskampe skulle spilles på fremmede baner, voldte jo spillerne en stor økonomisk belastning, da de selv skulle betale rejserne.
Dette førte til, at vi mange gange var enige om at tage cyklen, når der var kampe i omegnen, der skulle spilles, men vanskelighederne til trods, så havde vi mange dejlige timer sammen, og det skabte et kammeratskab, som vel nok har sin andel i, at det gik strålende de første år.

Først i sommeren 1947 fik vi lov til at benytte Trædballe Idrætsforenings bane, der var anlagt, hvor nu firmasporten har sine baner, (for enden af Vestbanevej), til træning under yderste primitive forhold uden nogen steder at klæde om eller få et bad efter træningen, men mangen en gang løb vi over engen og sprang i Sønderåen, til megen morskab for alle.

En selvstændig ungdomsafdeling

En fodboldklub uden ungdomsafdeling havde ikke nogen fremtid, derfor var det magtpåliggende for Vejle Fodbold Club lige fra året 1949, hvor man anmeldte et juniorhold, at få oprettet en selvstændig ungdomsafdeling, men på grund af baneforhold lykkedes det først VFC rigtigt at få gang i ungdomsarbejdet i året 1953, hvor der blev nedsat et ungdomsudvalg, det var under trange kår, man måtte arbejde.

Det første halve år havde man kun et opfyldt areal på Boulevarden, (der hvor Boulevardparken ligger) at beskæftige drengene på. Senere på året fik man med velvilje fra De Danske Bomuldspinderier lov til at bruge deres anlæg i engene til drengene, og det var et stort plus, men endnu turde man ikke anmelde flere hold til JBU, fordi forholdene var for trange.

Vestre Stadion

Først i 1955 da vi fik vi lov til at komme på Vestre Stadion, turde vi anmelde flere hold til JBU’s turnering, i alt 4 ungdomshold. Samtidig fik vi et samarbejde i gang med Boldklubben Mariendahl i København, med gensidigt besøg i København og Vejle. De to første ture til København tjente drengene selv til, ved indsamling af gamle aviser og blade m.m.

I 1959 begyndte man at arrangere to gange 1 uges sommerlejr på V-Borgen, Hvidbjerg, med deltagelse af 20-25 drenge i hver uge (i 1982 var V-Borgen blevet udvidet, så man kunne nu klare det hele på en uge, med deltagelse af ca. 45 drenge- og lilleputspillere samt ledere) et arrangement både klubben og drengene glædede sig til hvert år.

For at holde drengene beskæftiget skal der foregå noget i sådan en lejr, man laver fodboldturneringer for drengene, turneringer i bordtennis, pilekast, fodtennis m.m.

Oldboys

VFC’ s oldboys afdeling blev startet i 1959, med det formål at samle alle “ældre” VFC’ ere over 32 år til at lege videre med den runde bold, når man var holdt op med turneringsbold.

Efterhånden som årene gik, har oldboys afdelingen påtaget sig mange andre vigtige formål inden for VFC. Vi har f.eks. i årenes løb opstillet to lysanlæg på Vestre Stadion, det første i året 1960. Anlægget blev opstillet af oldboys afdelingens medlemmer som ofrede ca. 700 frivillige arbejdstimer på arbejdet.
Ligeledes gjorde elektriker Erik Blond et stort stykke gratis arbejde.

Kommunens støtte til dette lysanlæg var de 9 master, som skulle bruges. Fra SIV’ s støttefond fik vi 1.000 kr., men trods disse frivillige bidrag kostede det oldboysafdelingen 15.000 kr. at opstille dette anlæg.

Men som årene gik, blev vi klar over, at anlægget ikke var tilfredsstillende til de krav der blev stillet, og vi besluttede at klubben skulle havde et nyt lysanlæg, som samtidig skulle være klubbens jubilæumsgave. Dette anlæg blev indviet den 10. sept. 1970 og kostede 62.000,- kr., hvoraf kommunen støttede med 10.000, – kr., fra SIV fik vi 1.000 kr. og fra tipsmidlerne fik vi 5.000 kr.

Men den største og mest bemærkelsesværdig støtte fik vi af Murernes Andelsskab, som ganske vederlagsfrit støbte de 4 fundamenter, som lysmasterne står på, et arbejde der er vurderet til 10.000,- kr. En gestus, som både VFC og oldboys afdelingen var meget taknemlige for.

Foruden disse 2 investeringer støtter oldboys VFC med et årligt fast tilskud på ca. 25.000,-

- Bagerst fra venstre: Træner Holger Schmidt – Finn Pedersen – Orla Jørgensen – Theodor Nielsen – Henning Møller – Ib Hansen – Folmer Søndergård Forrest fra venstre: Bent Henriksen – Gunnar Peter Sørensen – Verner Knudsen – Henning Krogh – Conny Esmann.

Til fremskaffelse af alle disse penge, afholdte oldboys afdelingen hver tirsdag aften et kæmpe bankospil, der senere forsatte og stadig foregår på Vestre Stadion i vinterhalvåret.

Gennem årene er der mange ting oldboys afdelingen har støttet med bl.a. kan nævnes, som omtalte lysanlæg, kontanter, vaskemaskine, tørretumbler, farvefjernsyn, tilskud til rejser, tilskud til oprykningsfester m.m.

Alle VFC’s seniorhold rykkede op

Et af de store år i klubbens historie var 1980. “ALLE VFC’S SENIORHOLD RYKKEDE OP”. Sådan stod der på forsiden af Vejle Amts Folkeblad mandag den 27. oktober 1980. Samtlige fire seniorhold rykkede en række op.

En anden af klubbens store ønsker, at rykke op i Danmarksserien, blev opfyldt i 1993, da klubben blev vinder og Jyske Mestre i Jyllandsserien. Opholdet blev dog kort, efter to sæsoner måtte man tilbage igen, men rykkede igen op efter en enkelt sæson i Jyllandsserien, det blev dog et kort besøg da man efter en enkelt sæson måtte tilbage igen, derefter er det gået op og ned.


Allan Simonsen

Store spillere

Gennem tiderne er der mange dygtige fodboldspillere, som startede deres små fodboldstøvler i Vejle Fodbold Club, bl.a. følgende:
Allan Simonsen, der senere opnåede 55 landskampe, 2 U-21 landskampe, 1 U-19 landskamp, Allan Simonsen (født 15. december 1952). Han startede sin karriere i Vejle Fodbold Club, derefter Vejle Boldklub, hvor han spillede 282 kampe på førsteholdet og scorede 104 mål. Han debuterede på landsholdet i 1972 og spillede siden 55 kampe og scorede 20 mål. Et af målene blev siden meget berømt – det var et straffespark på Wembley Stadion i 1983, hvor Danmark vandt 1-0 og siden kvalificerede sig til EM-slutrunden. Netop her brækkede Allan Simonsen sit ben i åbningskampen mod Frankrig, men han kom igen og fortsatte sin fornemme landsholdskarriere til 1986. I 1973 skiftede Allan til professionel fodbold og spillede i 6 år i den tyske Bundesliga for Borussia Mønchengladbach. Det var også i denne periode, at han i 1977 blev kåret som Europas bedste fodboldspiller. Samtidig blev han tysk mester tre gange i træk (1975-1978) og vandt også UEFA Cuppen i 1975 for første gang i klubbens historie. I denne periode spillede han sammen med en anden dansker, Henning Jensen.
Siden kom han i 1979 til FC Barcelona, hvor den lille spiller også blev meget populær og afholdt. Han blev spansk mester to gange med holdet i 1981 og 1982 og var med til at vinde UEFA Cuppen samme år. Efter et kort ophold i Charlton Athletic sluttede Allan Simonsen sin karriere, i 1983 hos Vejle Boldklub, hvorefter han indledte en ny karriere som fodboldtræner. Her stod han bl.a. i spidsen for det færøske landshold i 8 år, og i perioden fra 2001 var han landstræner for Luxembourg.

Ellers er listen lang med navne på mange gode spillere der startede deres små fodboldstøvler i Vejle Fodbold Club. bl.a.
Osvald Andersen, god målmand, forsatte hos Vejle Boldklub, opnåede 6 tællende kampe. John Laursen, for Vejle Fodbold Club opnåede han 2 juniorlandskampe, inden han valgte at forsætte sin karriere hos Vejle Boldklub, hvor han opnåede 262 tællende kampe på divisionsholdet. Kom senere tilbage til VFC, opnåede også at træne klubbens førstehold.

Tommy Hansen, forsatte hos Vejle Boldklub, opnåede 211 tællende kampe, forsatte sin karriere i udlandet, bl.a. Beershot Antwerpen, opnåede 2 A Landskampe.

Ulrik Le Fevre

Ulrik Le Fevre. Foto: zerozero.pt

Ulrik Le Fevre, forsatte sin karriere hos Vejle Boldklub, opnåede 156 tællende kampe, samt 37 Landskampe, forsatte sin karriere i udlandet hos Borussia Mønchengladbach, F.C. Brügge.
Ulrik var kendt for sin “Husmandsfinte”, i tysk fodbold opnåede han at score det første “Tor des Jahre”. For dem der kan huske det, var det et utroligt flot mål.

Ib Jacquet

Ib Jacquet. Foto: rafcmuseum.be

Ib Jacquet, forsatte sin karriere hos Vejle Boldklub – Royal Antwerpen – Kolding IF – B 1909, Spillede 2 U-21 landskampe.

Ulrik Thychosen, forsatte hos vejle Boldklub og opnåede 158 tællende kampe, samt 3 kampe på landsholdet, forsatte sin karriere i udlandet bl.a. Royal Antwerpen.

Steen Thychosen

Steen Thychosen. Foto: rwdm-fcbrussels.be

Steen Thychosen, for Vejle Fodbold Club opnåede han bl.a. at komme på juniorlandsholdet, inden han valgte at forsætte sin karriere hos Vejle Boldklub, hvor han opnåede 252 tællende kampe, Steen havde også en karriere i udlandet, bl.a. Borussia Mønchengladbach, hvor han opnåede at vinde UEFA Cuppen i 1979, senere til Racing White og Lausanne Sport. Opnåede 1 Landskamp.

Per Jørgensen, for Vejle Fodbold Club opnåede han 1 juniorlandskamp, forsatte sin karriere hos Vejle Boldklub, spillede bl.a. 3 U-21 landskampe.

Per Nørbo Sørensen, opnåede 1 juniorlandskamp for Vejle Fodbold Club.

Kaspar Dalgas

Kaspar Dalgas. Foto: bt.dk

 

 

Luk